I Konferencja Użytkowników Proficy

W dniach 5 i 6 czerwca, w podwarszawskich Sobieniach Szlacheckich oraz Warce odbyła się I Konferencja Użytkowników Proficy, organizowana przez firmę VIX Automation. Przybyło na nią ponad 60 gości – użytkowników końcowych z obszaru całej Polski, m. in., z branży spożywczej, papierniczej, kosmetycznej, chemicznej, farmaceutycznej, wodociągowo – kanalizacyjnej i innych.

Konferencja odbyła się w Hotelu Sobienie Królewskie Golf & Country Club – malowniczo położonym, zabytkowym kompleksie pałacowym. Odnowiony i odrestaurowany pałac pochodzi z ok 1880 roku.

Część merytoryczną konferencji rozpoczęliśmy rano 5.06. Po krótkim powitaniu zebranych przez prezesa VIX Automation – Mariusza Bennę – głos zabrał przedstawiciel producenta oprogramowania Proficy – Terry Siggins z GE Digital. Bariera językowa nie stanowiła tak dużego problemu – od zagranicznego gościa mogliśmy usłyszeć kilka słów w naszym ojczystym języku.
Następnie mieliśmy okazję posłuchać wystąpienia specjalistki z dziedziny Lean Management oraz filozofii KAIZENDoroty Bieniek. Prelegentka, która filozofie z zakresu zarządzania i metod optymalizacji produkcji poznała u źródeł – w Japonii – udowodniła, że zna się na rzeczy i swoja pasją próbowała zarazić także uczestników konferencji.
W ramach pierwszego bloku z serii „Proficy w praktyce – krótka historia niezwykłego wdrożeniaTadeusz Legierski z AMEplus przybliżył zabranym tajniki innowacyjnego wdrożenia dla KGHM Polska Miedź S.A.

Podczas drugiego bloku tej serii Grzegorz Hayduk z Zakładu Doświadczalnego Aparatury Naukowej i Automatyki opowiedział o zastosowaniu iFIXa w systemie automatyki budynków na przykładzie kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego.
W pierwszym dniu konferencji swoje prezentacje wygłosili także pracownicy firmy VIX Automation, przybliżając uczestnikom najnowsze rozwiązania rodziny Proficy oraz poruszacjąc ważne aspekty z dziedziny zarządzania produkcją.

Goście mieli możliwość zapoznania się także z aplikacją Proficy Mobile zainstalowaną na tablecie iPad 2. Uczestnicy byli tak zaciekawieni nowością w ofercie GE Digital – Real-time Operational Intelligence (RtOI) – że nawet podczas przerwy kawowej nie opuścili sali ani prowadzących na krok.

Intensywny dzień szkoleniowy został zakończony wieczorną kolacją, podczas której o dobre humory zebranych dbali członkowie kabaretu DNO, którzy mocno angażowali wszystkich uczestników do wspólnej zabawy.

Drugą część konferencji stanowiła wizyta w Browarze w Warce – drugim co do wielkości zakładzie Grupy Żywiec S.A. – gdzie wszyscy uczestnicy udali się w czwartkowy poranek, 6 czerwca. W centrum konferencyjnym Browaru Jacek Kownacki oraz Wojciech Tucholski z firmy Bonair – która wdrażała oprogramowanie Proficy w Browarze – opowiedzieli, jak zastosowane rozwiązania zapewniły wzrost efektywności linii rozlewniczych, dzięki monitorowaniu OEE oraz pomogły osiągnąć produkcję bez strat.Następnie pracownicy Browaru – Matylda Regulska oraz Leszek Skalski – przedstawili nam tajniki ważenia piwa, dowiedzieliśmy się też jak powstaje piwo bezalkoholowe i na czym polega fenomen piw niepasteryzowanych. Nawiązała się ciekawa dyskusja, dlaczego piwo z butelki smakuje lepiej niż z puszki.

Wszystkim uczestnikom i partnerom serdecznie dziękujemy za udział i zaangażowanie! Do zobaczenia na kolejnej edycji Konferencji Użytkowników Proficy.

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć ze spotkania.

Zobacz również inne artykuły

Potwierdzam zapoznanie z polityką prywatności