MES dla branży spożywczej

System MES w Spółdzielczej Mleczarni Spomek

 

Korzyści z wdrożenia systemu MES  w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, opartego o rozwiązania GE Digital:  GE Plant Applications, GE Historian oraz GE iFIX:

  • Wzrost wskaźnika wydajności OEE o 10 punktów procentowych.
  • Wyeliminowanie strat związanych z nadwyżką wagi o około 30 000 kg rocznie.
  • Zbieranie i generowanie automatycznych raportów HACCP z wykonywanych przez operatorów procedur
  • Generowanie raportów produkcyjnych i rozliczeniowych za dowolnie zdefiniowane okresy czasu np.: „Zestawienie udziału okrawek”, „Zestawienie wskaźnika OEE”, „Zestawienie średniej nadwyżki”, „Zestawienie przyczyn przestojów”
  • Brak papierowych książek i raportów oraz minimalizacja błędów ludzkich, wiarygodność zbieranych danych. Czas zaoszczędzony na ich generowanie pozwolił zwiększyć wydajność pracy linii
  • Dostęp do informacji w czasie rzeczywistym pozwala na szybką reakcję w przypadku zaistniałych niepożądanych sytuacji
  • Harmonogramowanie obsady pracowników na poszczególnych zmianach z uwzględnieniem podziału na linie i stanowiska
  • Mierzenie poziomu zużycia i strat folii
  • Monitorowanie rzeczywistej wydajności pracy maszyny pakującej
  • Monitorowanie czasu napełnienia, solenia, opróżniania kontenerów
  • Automatyczne wyznaczenie czasu solenia w zależności od rodzaju serów na półce
  • Kontrola liczby serów, które uległy uszkodzeniu podczas solenia,
  • Aktualny podgląd wypełnienia kontenerów i półek znajdujących się w Solance.
MES-Spomlek

POZNAJ SZCZEGÓŁY WDROŻENIA, ZAWARTE W MATERIALE REFERENCYJNYM >>

“Dzięki wdrożeniu systemu do zarządzania informacją z produkcji oraz procedury poprawy efektywności opartej o metodykę Lean Manufacturing, wspieraną przez oprogramowanie do zarządzania produkcją klasy MES – Plant Applications, udało się obniżyć koszty operacyjne związane z pracą wydziału Konfekcji-Pakowni.”


Spomlek jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Specjalizuje się w wytwarzaniu serów szlachetnych, w 2015 roku wyprodukowała blisko 22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Firma składa się z czterech zakładów produkcyjnych, zlokalizowanych w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Młynarach (Oddział Elbląg) oraz Chojnicach. Bogate zaplecze technologiczne, w połączeniu z długoletnią tradycją i doświadczeniem pracowników, pozwala na wprowadzanie na polski rynek nowych gatunków, a także na wytwarzanie serów tradycyjnymi metodami.
Firma jako pierwsza w kraju wprowadziła na rynek markę sera żółtego – Serenada oraz rozpoczęła wytwarzanie serów długo dojrzewających: Bursztyn, Rubin, Szafir. W swojej ofercie posiada również wyroby proszkowane: mleko, serwatka, permeat, WPC80. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.

CHCESZ ZWIĘKSZYĆ EFEKTYWNOŚĆ W TWOIM ZAKŁADZIE? ZADZWOŃ LUB NAPISZ:

32 358 20 20, vix@vix.com.pl

LUB ZOSTAW NAM SWOJE DANE, SKONTAKTUJEMY SIĘ Z TOBĄ!

Potwierdzam zapoznanie się z polityką prywatności*


Top